Älgjakt i Sverige – jakttider, regler och jakttips

allt om älgjakt

Älgjakt är en av de äldsta och mest populära jaktformerna i Sverige. Det är en jaktform som inte bara kräver bra tålamod och noggrannhet, men även rätt utrustning.

När jakttiden är beror på vart i Sverige du bor, där det drar igång tidigare i norra Sverige jämfört med södra Sverige. Men oavsett vart i vårt avlånga land du jagar så måste du veta vilka jakttider och andra regler och krav som gäller.

Här kommer vi att gå igenom precis allt som du behöver veta för att få en lyckad älgjakt – allt från lagar och tillstånd till kläder, vapen och jakttips. Vi kommer även att gå igenom de vanligaste frågorna när det kommer till älgjakt.

Jakttider för älgjakt

Det första som är viktigt att ha koll på är när det är tillåtet att jaga älg. Som vi nämnde tidigare så börjar älgjakten tidigare uppe i norra delen av Sverige jämfört med den södra delen.

Under åren så har jakttider för älg förändrats lite, men det som gäller just nu är att:

  • i norra Sverige börjar älgjakten 1 september och pågår till och med 31 januari.
  • i södra Sverige börjar älgjakten 8 oktober och pågår till och med 31 januari.
  • jakthund får användas vid älgjakt från 21 augusti till 31 januari.

Det är Länsstyrelsen som bestämmer vad som gäller för alla olika län runtom i Sverige, du kan se jakttiderna för alla län nedan.

älgjakt jakttider

När på dygnet får man jaga älg?

Du får bedriva älgjakt från och med en timme före solen går upp till och med en timme efter att solen har gått ner. Men under timmen efter solens nedgång så får du endast bedriva smyg- eller vaktjakt, alltså får ingen hund användas.

Källa: 9.3§, Jaktförordningen

Regler och tillstånd vid älgjakt

När man ska bedriva jakt på älg så finns det olika regler man måste följa och tillstånd man måste ha.

Licensområden och skötselområden för älg

Älg får endast jagas inom licensområden eller skötselområden. På dessa måste det finnas en skötselplan som reglerar hur många älgar som får skjutas. Utanför ordinarie jakt så är älgar fredade.

För att ett licensområde ska vara godkänt så krävs det tillstånd från Länsstyrelsen. Tilldelningen på hur mycket älg som får skjutas i varje område baseras på älgstammens status.

Utanför licens- eller skötselområden så kan det vara tillåtet att bedriva jakt på älgkalv.

Om älgar ska vara fredade eller inte kan bero på flera olika saker, såsom:

  • tid på året
  • tid på dygnet
  • om älg får skjutas (beslutas av Länsstyrelsen)

Jakttillstånd och markrätt

Utöver att du måste ha jägarexamen och vapenlicens för att få bedriva älgjakt så måste du även ha jakträtt eller jakttillstånd på marken du ska jaga på.

Det finns tre sätt man kan ha jakträtt på:

  1. Du äger marken: Du har automatiskt jakträtt på din egen fastighet.
  2. Arrendera jaktmark: Om du har tecknat ett jaktarrende så har du rätt att jaga på marken. Ett jaktarrende är ett avtal mellan dig och markägaren. Det vanligaste sättet att ha jaktmark vid älgjakt.
  3. Tillstånd av jakträttshavaren: Om du får jakttillstånd från någon som har jakträtt (kan vara en jaktklubb, en markägare eller en arrendator) så har du jakträtt. Detta alternativ är vanligt vid betalda jaktresor, inhyrda platser i ett jaktlag eller om man har gäster som ska jaga tillfälligt.

Utöver det så måste du ha ett statligt jaktkort för att få delta i älgjakt. Dessa utfärdas av Naturvårdsverket.

Fällavgifter och rapportering vid älgjakt

Alla älgar som fälls (oavsett om de är vuxna eller kalvar) måste rapporteras in inom 14 dagar. Man måste även rapportera in jaktresultat för ett område inom två veckor efter jakttiden har gått ut. Detta gäller även om det inte fälldes någon älg. Rapporteringarna görs via en portal såsom Älgdata eller motsvarande system.

Vad gäller fällavgifter så ligger de oftast på ~400 kr för en vuxen älg och ~100 kr för en kalv. Vissa län kan bestämma att man befrias från fällavgift om älgen anses inte duga som livsmedel.

En älg som har avlivats av djurskyddsskäl anses inte vara fälld och därför behöver man inte betala någon fällavgift på den heller.

Hur jagar man älg?

hur jagar man älg

När man ska jaga älg så finns det flera olika metoder som vi kan se ute i de svenska skogarna. Vad som fungerar bäst beror på vart du befinner dig och vilka resurser ditt jaktlag har. Men den typen av älgjakt som är mest populär är jakt med ställande hund. De olika typerna av älgjakt som finns är:

  • Jakt med ställande hundar
  • Drevjakt
  • Smygjakt
  • Vaktjakt

Jakt med ställande hundar – mest populär typ av älgjakt

När man jagar med ställande hundar så använder man oftast olika jaktspetshundar. Oftast när man bedriver älgjakt så har man flera jägare som sitter på olika pass, och man har en jägare som rör sig i skogen med hunden.

När man ska jaga med ställande hund så släpper man ut hunden på jaktområdet. Sedan är det hundens jobb att söka reda på älgen. När hunden väl har hittat älgen så försöker den få den att stå kvar på platsen genom att skälla och röra sig. Älgen kommer att försöka röra på sig och då ska hunden springa framför så att den stannar.

En skillnad på jakt med ställande hund och drevjakt är att när hunden jagar efter en älg som flyr så ska det inte skälla något, utan helt ljudlöst ska den följa efter. Under drevjakt vill man istället att hunden skäller medan den driver.

När du ska smyga dig på hunden när den har älgen stillastående så är det viktigt att du gör det i motvind eller sidovind för att undvika att älgen får vittring av dig.

Om du lyckas smyga dig fram och det är dags att ta skottet så måste du hålla koll på vart hunden är. Många gånger så går din kula genom älgen och då vill du inte att hunden ska vara bakom. Tänk även på rikoschett.

Drevjakt

För att bedriva drevjakt så vill man ha flera jägare ute i skogen. Man placerar jägarna på olika pass där man tror att älgarna kommer att passera när drevet går.

Om det är drevjakt med hund man ska bedriva så har man en hundförare som går med hunden till den har fått upp ett spår. När drevhunden har gjort det så följer den spåret och förhoppningsvis driver den älgen till någon av passkyttarna.

Men sedan kan man även bedriva drevjakt utan hund. Då använder man sig av s.k. drevkarlar. Det är jägare som går runt ytterkanten på området där man tror att det finns vilt. Drevkarlarna gör ljud och försöker få älgen att gå förbi vid någon av passkyttarna. Många gånger så har drevkarlar inte med sig något gevär på grund av säkerhetsskäl.

Under drevjakt så ska skyttet komma från en passkytt. När det är dags att skjuta så är det extremt viktigt att man kommunicerar med varandra för att se till att det inte befinner sig någon åt det håll man ska skjuta.

Smygjakt

Smygjakt, vilket även kallas för pyrschjakt, är en jaktform som passar oavsett vad det är för årstid. Namnet avslöjar egentligen hur man bedriva smygjakt – man smyger sig på älgen. Under smygjakt så ställs det högre krav på dig som jägare än vid t.ex. drevjakt.

Du måste kunna förflytta dig utan att göra några ljud och vara i princip helt osynlig ute i skogen. Det är mycket att tänka på; hur du rör dig, hur vinden blåser och vad du kan gömma dig bakom. Allra viktigast är dock att du har ett sjuhelsikes tålamod.

Pyrschjakt startar i gryningen. Du börjar med att leta efter tecken på att det finns älg i området. Om du hittar tydliga spår så ska du börja smyga dig närmare och närmare tills du har ett bra skottläge. Ett bra tips för att inte bli upptäkt är att röra på dig medan älgen gör något annat, typ betar.

Vaktjakt

Vaktjakt innebär att du väntar på att älgen ska komma till dig. Antingen positionerar du dig vid en naturlig matplats för dem, eller så har du tidigare satt upp en arrangerad matplats för att få dem att komma dit. Om du har koll på hur älgen brukar röra sig på ditt jaktområde så kan du även ställa dig där du vet att de oftast passerar.

Du måste även ha bra koll på hela terrängen i jaktområdet för att veta åt vilket håll du kan skjuta.

Det gäller att du regelbundet håller koll på dina jaktmarker efter spår som älgen lämnat på hur de rör sig. Det kan t.ex. vara spillning eller klövavtryck. På så sätt kan du få en överblick över hur de rör sig och på så vis hitta ett bra ställa att stå på under vaktjakten. Se även till att du håller koll på hur vinden blåser när du väljer ställe att stå på.

Oftast väljer man en plats ovanför marknivån för att öka dina chanser att älgen kommer. Det gäller att vara så osynlig som möjligt. Om du sitter högre upp så får du även bättre överblick över terrängen, samt att chansen för rikoschett blir mycket mindre då kulan förmodligen går ner i marken.

Jakttips för älgjakt

Ingen kan neka att älgjakt kräver en del tur, men utan strategi och bra planering så kommer älgjakten aldrig att bli lyckad. Oavsett om du nyss gått med i jaktlaget eller om du jagat i flera år så finns det sätt att förbättra dina chanser att få skjuta. Här är våra bästa jakttips för en lyckad älgjakt.

Känn till terrängen

Oavsett vilken typ av älgjakt ni ska bedriva så är det A och O att känna till terrängen på era jaktmarker. Du kan kolla på kartor och diskutera med andra, mer rutinerade, jägare i jaktlaget. Men ingenting kommer att slå kännedomen du får bara genom att vara ute i skogen och kolla runt och få en överblick.

Några viktiga saker att ha koll på kan vara:

  • saltstenar och utfodringsplatser
  • hyggen
  • vanliga spår älgen följer

Något som brukar vara väldigt effektivt är att vara ute veckorna innan älgjakten drar igång och spana efter spår och spillning för att kunna veta ungefär hur älgen rör sig.

Håll koll på vinden

Älgar, likt väldigt många andra djur, har ett grymt bra luktsinne. En jägare som sitter på pass i medvind blir upptäckt flera hundra meter bort och har noll chans att få se någon älg.

Oavsett om du ska sitta på pass eller smyga dig på älgen så måste du se till att du befinner dig i motvind, alltså så att det blåser från älgen mot dig och inte tvärtom.

För att kolla vindriktningen kan du använda ett fuktat finger eller kolla på träden.

Ibland är det bättre att inte skjuta

Många gånger är det så mycket bättre att låta älgen gå vidare än att ta ett osäkert skott. En lyckad jakt avslutas alltid med ett säkert skott inom träffområdet.

Om svaret på någon av frågorna är ”nej” eller ”jag är osäker” så ska du alltid avstå från att trycka av:

  • Skjuter jag i en bra vinkel?
  • Vet jag vad som finns bakom älgen?
  • Får jag skjuta just denna älg? (t.ex. ko med kalv)
  • Finns det ett bra kulfång?

Om du väljer att trycka av även fast du är osäker på någon av dessa så kan det antingen leda till att du bommar helt, du skadeskjuter älgen eller i värsta fall att det sker en livshotande olycka.

Utrustning – Allt till älgjakt

Älgjakten kräver att du har med dig bra utrustning ut i skogen. Det gäller både en bra och godkänd bössa, ammunition och tysta men slitstarka jaktkläder.

Jaktvapen och ammunition

Vid älgjakt så är det lagkrav på att du har ett klass 1-vapen. Det är alltså ett kulgevär som har tillräckligt med anslagsenergi för att fälla storvilt på ett säkert och etiskt sätt.

De vanligaste kalibrarna på kulgevär för älgjakt är:

  • .308 Win
  • .30-06
  • 8×57 JS
  • 9,3×62

Våra bästa tips kring vapen och ammunition när det kommer till älgjakten är att se till att du skjutit in vapnet innan jakten, välj en kula som har en god expansionsförmåga och använd en ljuddämpare för att få bättre kontroll och mindre rekyl.

Ett annat bra tips är att du bör jaga med det vapen och den ammunitionen som du har övat med. Varför träna med en viss typ av utrustning som du är pricksäker med, men sedan använda något annat när det verkligen gäller?

De mest populära kulgevären för älgjakt hos oss är:

Kikarsikten och optik

Det vanligaste att ha på sitt jaktgevär är ett kikarsikte, även om vissa fördrar rödpunktssikten. Att investera i bra optik ger dig betydligt bättre träffsäkerhet på längre avstånd och i sämre förhållanden.

Ett bra kikarsikte har ett bra ljusinsläpp och att kunna aktivera ett belyst riktmedel underlättar jakt i skymning.

Vi rekommenderar även att du kompletterar din utrustning med en bra kikare, vilket gör det smidigare att spana innan det är dags att skjuta.

Våra mest populära kikarsikten är:

Jaktkläder för älgjakt

Älgjakt resulterar ofta i att man sitter stilla under längre perioder. Oavsett om det är kyligt, blåsigt eller regnigt. Därför är det viktigt att du har bra jaktkläder som är tysta och vind- och vattentåliga.

Du får inte heller glömma:

  • Tysta, bekväma handskar
  • Mössa
  • Regnskydd för ryggsäcken och jaktvapnet

Vanliga frågor om älgjakt

Fler jaktformer

jaktformer björnjakt

BJÖRNJAKT

Rulla till toppen