Björnjakt i Sverige – jakttider, regler och jakttips

allt om björnjakt

Björnjakt är utan tvekan en av de mest krävande jaktformerna i Sverige. På alla jägare som ska ut i de svenska skogarna och jaga björn ställs höga krav, både på dig som jägare och din utrustning. Du måste vara förberedd både fysiskt och mentalt, men även juridiskt.

I regel så är björnen fridlyst, men man har tillåtet skyddsjakt och viss licensjakt för att kunna reglera antalet björnar. Allt som handlar om björnjakt är beslutat av Länsstyrelsen.

Här kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om björnjakt – jakttider, olika lagar och regler men även jakttips och olika taktiker som gör jakten mer effektiv.

Jakttider för björnjakt

Något som är viktigt att känna till om du ska jaga björn är vilka jakttider som gäller. Likt andra jaktformer så har tiderna ändrats lite över tid men det som gäller just nu är:

  • björn får jagas från och med 21 augusti till och med 15 oktober.
  • om beslutat antal björnar är fällda innan 15 oktober så får inga fler björnar fällas.
  • i vissa delar av norrbotten så björnjakt bedrivas till och med 30 september.

Länsstyrelsen beslutar i varje län om:

  • hur många björnar som får fällas
  • i vilka kommuner inom länet man får jaga björn
  • några särskilda regler gäller

Björnjakten kan även vara uppdelad i olika delområden som har separata kvoter. Då kan det vara förbjudet att fälla mer björn i en viss del av ett län medan andra delar är öppna.

jakttider björn

Vilka tider på dygnet får man jaga björn?

Björnjakt får endast bedrivas från och med en timme före solens uppgång till och med två timmar efter att solen gått ned.

Källa: §9.2, Jaktförordningen

Regler och tillstånd för björnjakt

Om man ska bedriva björnjakt så finns det många lagar och regler man måste följa. Det är en av de mest strikt reglerade jaktformerna i Sverige eftersom att det handlar om jakt på ett skyddat rovdjur. Det krävs särskilda tillstånd och att du är väldigt försiktig med säkerhet och rapportering.

Licensjakt på björn

Den jakten som får bedrivas på björn kallas för licensjakt, och det är den enda typen av björnjakt man får bedriva i Sverige. Inför licensjakten så beslutar Länsstyrelsen varje år om:

  • hur många björnar som får fällas (kallas för kvot)
  • vilka områden man får jaga på geografiskt
  • när jakten får ske (jakttider, oftast är det 21 aug – 15 okt)

Informationen från Länsstyrelsen kan du hitta på deras webbplats.

Det är strikt förbjudet att jaga björn utan att en licensjakt är beslutad i ditt område.

När man jagar björn så är det lagkrav på att det finns en eftersökspatrull tillgänglig inom två timmar.

Vad behöver man för tillstånd för att jaga björn?

För att du ska få delta i licensjakt på björn så måste du uppfylla vissa krav:

  • Du måste ha en godkänd jägarexamen
  • Ditt jaktlag måste ha jakträtt eller jakttillstånd på en mark där björnjakt är tillåtet
  • Det måste finnas ett jaktlag där du är registrerad och deltar i licensjakten
  • Du måste ha ett giltigt statligt jaktkort

Vapenkrav och skjutprov

För björnjakt är det endast tillåtet att använda ett kulgevär i klass 1. De mest populära kalibrarna för kulgevär för björnjakt är:

  • .30-06
  • .308 Win
  • 9,3×62
  • .375 H&H

De flesta markägare kräver att du skjuter ett särskilt skjutprov för björn. Detta provet kallas för Björnpasset. På Björnpasset så får du bevisa att du kan skjuta snabbt med ändå träffsäkert på ett rörande mål.

Rapportering och eventuella fällavgifter

Så snart som möjligt efter man har fällt eller påskjutit en björn så ska det rapporteras in till Länsstyrelsen. Händelseförloppet efter ni skjutit en björn ska därför se ut såhär:

  1. Björnen har fällts.
  2. Det ska direkt anmälas till Länsstyrelsen.
  3. Träff ska bestämmas med en besiktningsman.
  4. Besiktningsmannen hjälper till med provtagning (bl.a. tandprov) och andra dokument som behövs.

Björnen får tas ur och flås innan besiktningen.

Det finns inga statliga fällavgifter på att fälla en björn, dock så finns det markägare som kan vilja ha sådana. Om man vill sälja köttet eller skinnet från björnen så måste man ha intyg av Jordbruksverket. Besiktningsmannen kan hjälpa er med detta.

Hur jagar man björn?

hur jagar man björn

Björnjakt kan bedrivas på flera olika sätt, precis som med många andra jaktformer. Vilket sätt som passar bäst för dig och ditt jaktlag beror på vart ni befinner er och vilka resurser ni har. De typer av björnjakt som är vanligast här i Sverige är:

  • Vaktjakt
  • Drevjakt
  • Björnjakt med ställande hund

Vaktjakt

Ordet vaktjakt kommer från tanken att du ”vaktar” en position. Rent praktiskt så innebär det att du väljer ett ställe du vet att björnen brukar befinna sig på, typ en naturlig matplats eller om du har satt upp en sådan tidigare. Sedan väntar du där tills björnen kommer för att sedan fälla den.

Under all form av jakt, men särskilt viktigt under vaktjakt, så är det viktigt att du har full koll på terrängen runtomkring dig. Du måste alltid veta vad som finns bakom det du ska skjuta så att du har ett kulfång.

En effektiv taktik som man ofta tar till är att positionera sig på en plats högre upp. För det första så minskar chanserna att björnen får syn på dig, men du får även ett bra kulfång med väldigt liten risk för rikoschett eftersom kulan går ner i marken.

Drevjakt

Drevjakt kräver att du har flera jägare tillgängliga, och det föredras att även ha med en duktig drevhund. Under drevjakten så sätter man ut passkyttar på olika pass runtom i skogen där man tror att björnen kommer gå när drevet sätter igång.

Vid drevjakt med hund på björn så har man en hundförare som är med hunden tills den fått upp ett spår, på vilket man släpper den så att den får söka reda på björnen och börja driva. Tanken är att hunden driver björnen så att den passerar vid någon av passkyttarna så att de kan skjuta den.

Det går även att köra drevjakt utan hund. Då har man några i jaktlaget som går i skogen och försöker väsnas en del för att skrämma björnen mot passkyttarna. De som går i skogen kallas för drevkarl.

Under all form av drevjakt så blir det extremt viktigt med kommunikation. Man måste ha koll på att någon av drevkarlarna eller andra passkyttar inte befinner sig i den riktning man ska avlossa skott innan man beslutar sig för att göra det.

Björnjakt med ställande hund

Björnjakt med ställande hund är en av de mest populära sätten att jaga björn på. Tanken är att hunden ska söka reda på en björn och sedan få den att stå kvar på samma ställe så att någon av skyttarna kan komma och fälla den. När björnen försöker röra på sig så är det hundens jobb att hindra den.

Under jakt med ställande hund så ska hunden endast skälla när den och björnen står stilla och inte medan den rör på sig. Det är alltså rakt tvärtemot vad man vill under drevjakten.

När det är dags att smyga sig fram till björnen så är det viktigt att du gör det i motvind så att den inte får vittring av dig.

Något annat som tyvärr är vanligt vid björnjakt med ställande hund är att hunden blir övermodig när den märker att du kommer fram och börjar därför att gå närmare björnen. I värsta fall kan hunden även komma fram till dig direkt när du börjar närma dig vilket kan leda till att björnen attackerar dig och hunden.

Jakttips björnjakt

Under björnjakten så blir det en fråga om liv och död när det kommer till utrustning, strategier och säkerhet. Det är ett av de farligaste rovdjuren i Europa, och även om attacker är sällsynta så sker dem. Jägare är även den grupp av människor som träffar på flest björnar.

För att din björnjakt ska bli så säker och effektiv som möjligt så kommer vi därför att gå igenom våra bästa jakttips för björnjakt.

Bli en riktigt duktig skytt

När björnen kommer fram i skogen så blir det viktigare än någonsin att det står en duktig skytt bakom vapnet. Hela djuret är i princip en stor muskel och träffområdet är väldigt lite, att de är extremt snabba gör inte situationen roligare heller. När du skjuter blir det superviktigt att du träffar, och om du skulle bomma så måste du snabbt kunna få iväg ett skott till.

Tänk på att träna med den bössan och den ammunitionen som du kommer att använda ute i skogen, och glöm inte bort att träna på både nära håll och på rörliga mål. Björnjakt innebär oväntade situationer så det är vad du måste vara förberedd på.

Skjut inte om du inte är säker

Var ärlig med dig själv och skjut inte om du inte är helt säker på att du kommer att träffa. Misstag sker alltid, men om du redan innan skottet inte känner dig säker så ökar risken för en felträff markant. Det första skottet på en björn ska alltid vara ett rent sidoskott, och om den möjligheten inte finns, eller om du bara känner dig osäker, så låt bli att skjuta.

träffområde björn

Innan du skjuter bör du alltid vara säker på att:

  • det finns ett bra kulfång.
  • björnen står i rätt vinkel (ett rent sidoskott är det absolut bästa).
  • du känner att du klarar av att fälla björnen.

Gå aldrig på ett ståndskall själv

Om det är björnjakt med ställande hund ni kör på så bör en skytt aldrig gå in på ståndskallet själv. Se till att alltid vara minst två personer som går in. Dessa personer måste prata ihop sig innan de går in, vilket håll respektive person ska gå in på, vem som ska ta skottet och hur de kommunicerar med varandra.

Att inte döda björnen på första skottet på ett ståndskall blir direkt en livsfarlig situation, eftersom det blir väldigt vanligt att björnen attackerar om den blir skadeskjuten på ståndskall.

Utrustning – Allt till björnjakt

Som nämnt tidigare så är det extremt viktigt med att du har rätt utrustning med dig till björnjakten. Att ha fel utrustning med sig ut i skogen kan bli livsfarligt, oavsett om det är för högljudda jaktkläder eller ett jaktgevär som inte duger till jobbet.

Jaktgevär

Björn måste jagas med ett klass 1-kulgevär enligt svenskt lag. Det är alltså ett kulgevär som har sån anslagsenergi så att den ligger inom ramarna för klass 1 av de 4 klasserna. Det är bara ett sådant gevär som klarar av att fälla ett stort djur som en björn.

Våra rekommendationer för vilket jaktvapen till björnjakt är:

  • vapnet ska ha en hög anslagsenergi
  • kulan ska ha en bra expansionsförmåga
  • det ska gå att ladda om geväret fort för att kunna få iväg ett skott till
  • du ska ha skjutit in vapnet ordentligt med den ammunition du ska jaga med

Våra mest populära jaktgevär för björnjakt är:

Optik

Vilken optik du ska ha under björnjakten beror på vilken typ av björnjakt du ska köra och vad du föredrar själv. Vissa föredrar att ha ett kikarsikte för björnjakt och vissa gillar rödpunktssikten.

Om du väljer att jaga björn med ett kikarsikte så rekommenderar vi att du väljer en som går att ställa en lägre zoom på, eftersom att björnen ibland kommer väldigt nära, beroende på om ni bedriver drevjakt, vaktjakt eller med ställande hund.

Väljer du att använda en rödpunktssikte så rekommenderar vi istället att du köper en bra kikare så att du även kan observera på längre avstånd. Det kan vara aktuellt även om du jagar med ett kikarsikte då det blir lättare att spana och kika med en lätt kikare än kikarsiktet på vapnet.

Jaktkläder till björnjakt

Något som blir avgörande för hur rolig jakten blir, oavsett jaktform, är vilka jaktkläder du har. Om du har jaktkläder som inte är anpassade för temperaturen eller vädret så kommer jakten att bli olidlig och förmodligen inte lika effektiv som den hade kunnat blivit.

Att du investerade i ett par högkvalitativa och tysta jaktkläder är något du aldrig kommer att ångra.

Vanliga frågor om björnjakt

Fler jaktformer

jaktformer älgjakt

ÄLGJAKT

Rulla till toppen