Skillnaden på älgskötselområde, licensområde och oregistrerad mark

Du som ska bedriva älgjakt i Sverige måste ha full koll på vilka lagar och regler som gäller. Något som är särskilt viktigt att hålla koll på är vilka typer av jaktområden det finns, och vad varje jaktområde innebär. I Sverige har vi tre olika områden som älgjakt kan bedrivas på:
- Älgskötselområde
- Licensområde
- Oregistrerad mark
Älgskötselområde
Ett älgskötselområde måste vara registrerad av Länsstyrelsen. Det är ett område där antingen en enskild eller flera jakträttshavare har bildat ett område där de kan bedriva älgjakt. För att ett älgskötselområde ska få vara registrerat och godkänt så måste det klara en avskjutning på minst tio vuxna älgar varje år.
Det är helt frivilligt att vara en del av ett älgskötselområde.
Skötselplan för älgskötselområde
All jakt som sker på ett älgskötselområde regleras både av jägarna och markägarna inom området enligt en skötselplan. Den skötselplanen tas fram av jägarna och markägarna tillsammans med en älgförvaltningsgrupp. Den granskan sedan av den s.k. förvaltningsgruppen och klubban slås till sist hos Länsstyrelsen. Tanken bakom en sådan plan är att planens mål inom området ska kunna uppnås.
Regler på ett älgskötselområde
- Till skillnad från ett licensområde så får man ingen bestämd tilldelning, utan man förväntas följa skötselplanen.
- Oftast får man fälla fler älgar än på andra typ av jaktområden.
- Alla fällda älgar måste rapporteras till Länsstyrelsen.
Licensområde
Det andra jaktområdet vi har i Sverige för älgjakt är ett licensområde. Reglerna som finns för ett licensområde är att det ska vara tillräckligt stort så att det är möjligt att skjuta bort minst en älgkalv per år. Det är förvaltningsgruppen som lämnar ett förslag på vilka geografiska gränser som ska gälla, som en del av deras förvaltningsplan.
Förslagen använder Länsstyrelsen som underlag när de ska besluta om registreringen av licensområdet ska bli godkänd, samt om tilldelningen av licensområden inom ett visst förvaltningsområde.
Fördelarna med att jaga på ett licensområde är alltså att du får jaga både vuxna älgar och kalvar (beroende på tilldelning), samt att det passar både dig som ensamjagar eller hela jaktlag.
Regler för älgjakt på licensområde
- Du får en tilldelning på hur mycket älg ni får fälla av Länsstyrelsen.
- Jakttiden är oftast mellan 8 okt – 31 jan eller 1 sep – 31 jan, beroende på vart i Sverige du jagar.
- Alla fällda älgar måste rapporteras till Länsstyrelsen.
Oregistrerad mark
I en väldigt kort period i början av jakten så är det tillåtet att jaga årskalv på mark som inte är registrerad för älgjakt. Hur många älgkalvar som får fällas är inte begränsat, men det du måste ha hänsyn till är tillgången på vilt.
Jakttiden för denna typ av jakt är endast fem dagar.
Fördelen med att köra denna typen av älgjakt är att man kan göra den på betydligt mindre marker, och det blir möjligt att jaga utan att behöva ingå i ett stort jaktlag.