Hur undviker man bly i köttet?

Viltkött anses av många vara bland det godaste man kan äta, samt att det är nyttigt. Men det har kommit fram information om att det kan finnas bly i viltkött. Blyet kommer från ammunitionen när man skjutit djuret vilket är väldigt giftigt. Därför ska vi prata om hur man kan undvika att få bly i viltköttet.
För att säga det enkelt så handlar det om att skära bort med stor marginal för att det inte ska finnas någon bly kvar. Annars kan man alltid använda blyfri jaktammunition.
De direktiven som finns för kulammunition idag säger att man ska ta bort allt kött som ser ut att vara blodsprängt, sedan 10 cm av kött runtomkring sårkanalen som ser opåverkat ut. För vilt som är skjutet med hagel så säger de att man skata bort allt kött som ser ut att vara påverkat av hagel eller splitter. Detta kommer från Jägarförbundet och Livsmedelverket.
Jägarförbundet berättar att de anser att jägarna måste börja skära bort mer kött än vad de gör nu, eller använda blyfri ammunition.