Jakt på egen mark: Så fungerar det

jakt på egen mark

Får man jaga på sin egen tomt? – är en fråga som många jaktsugna har ställt sig själv någon gång. Men vad säger egentligen lagen om detta? Finns det särskilda arter som du inte får jaga på egen mark? Är det bara att ta sitt kulgevär och gå ut och skjuta älgen på gården? Här ska vi gå igenom allt du behöver veta om jakt på din egen gård.

Får man jaga på sin egen gård?

Lagen säger att den som äger mark har jakträtt på den. Det spelar heller ingen roll hur stor marken är, du har jakträtt på den vare sig om den är 100 hektar eller 1 000 hektar. Istället måste du kolla på hur jakten kan bedrivas och vad du får fälla där. Det påverkas av var din fastighet ligger. Det är viktigt att komma ihåg att du inte får fälla mer än vad din mark föder.

Om fastigheten ligger inom ett detaljplanerat område så får du inte använda skjutvapen vid jakten, men du kan fortfarande bedriva ”fällfångst”, alltså typ slagfällor efter mink.

Är din fastighet istället utanför ett detaljplanerat område så får du avlossa skott, vilket betyder att du kan bedriva ”vanlig jakt” på din mark. Då får jakten bedrivas under tider och regler som gäller i vanliga fall enligt jaktlagen och jaktförordningen.

Begränsningar vid jakt på egen mark

De begränsningarna som finns när du jagar på din egen tomt är att du inte får locka in vilt från någon annans mark, och formuleringen ska anpassas efter tillgången på vilt. Det betyder i regel att du inte får skjuta fler djur än vad din fastighet bär eller föder. Problemet här blir att en vanlig tomt inte föder särskilt mycket vilt, vilket gör jaktmöjligheterna väldigt begränsade.

Dock så får du fälla djur som förstör, t.ex. hare på dina äppelträd eller ett vildsvin som förstör gräsmattan. Då kan du möjligtvis ”bedriva mer jakt” på grund av skyddsjaktsbestämmelser.

Alltså kan man sammanfatta det som att det juridiskt inte finns något som säger att du inte får jaga på egen mark. Dock så begränsas det av en del av olika lagar.

Jaga älg på egen mark

Älgjakt kan bedrivas i tre olika typer av områden:

  • Älgskötselområde: Ett område där jakträttshavare går samman för att skapa ett område där de kan förvalta älgjakten. För att ett älgskötselområde ska fortsätta vara registrerat måste de ha en avskjutning på minst tio vuxna älgar per år.
  • Licensområde: För att ett licensområde ska få finnas så måste det vara så pass stort att det ska finnas möjlighet att skjuta minst en älgkalv per år. Länsstyrelsen tar beslut om registrering av licensområden efter att de fått förslag på arealgränser av förvaltningsgrupperna.
  • Oregistrerad mark: Man får även bedriva jakt på älg på mark som inte är registrerad för älgjakt, men det får göras av den som har jakträtt och det får endast jagas årskalv under en kort period i början av jakten (vilka datum bestäms av Länsstyrelsen). Det finns ingen begränsning på hur många älgkalvar som får fällas, men det måste anpassas efter tillgången på vilt. Jakttiden är fem dagar.

Källa: Länsstyrelsen

Att jaga på din egen gård kommer alltså räknas till oregistrerad mark. Därför gäller det som står ovan. Du får skjuta årskalv under en kort period i början av jakten, som Länsstyrelsen bestämmer.

Under den perioden får du skjuta hur många älgkalvar du vill, så länge det är anpassat till tillgången du har på vilt på din mark.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen