Jaktvapen

Visar 1–12 av 36 resultat

Det absolut viktigaste att ha med sig ut i skogen under jakten är såklart sitt jaktvapen. Men att välja rätt gevär är inte alltid lätt. Vissa gillar halvautomatiskt och allt som kommer med det medan vissa är tvärtemot. Här på Söderbergs Jakt erbjuder vi jaktvapen från kända märken såsom:

  • Blaser
  • Beretta
  • Bergara
  • Mauser
  • Brno
  • Sako
  • många fler

Jaktvapen eller vapen för sportskytte

Förutom jaktvapen så erbjuder vi även självklart också vapen som passar utmärkt för sportskytte. Sedan innehåller vårt sortiment inte heller bara kulgevär utan även hagelgevär och kombigevär.

Licenspliktiga vapen

De vapen som vi säljer är licenspliktiga (undantag för luftgevär). Det betyder alltså att det krävs att du har vapenlicens för det vapnet du har tänkt att köpa för att du ska få köpa det.

Vilket jaktgevär ska jag ha?

Vilket gevär du ska köpa beror på vilken typ av jakt du har tänkt att bedriva. För att jaga rådjur genom smygjakt eller vaktjakt räcker det med ett gevär i klass 2, men för till exempel älgjakt krävs det klass 1.

Klasser och kalibrar

De klasser som finns för jaktvapen och ammunition är:

  • Klass 1: Alla viltarter.
  • Klass 2: Alla viltarter, minus älg, björn, hjort, myskoxe, mufflonfår, visent, vildsvin samt varg.
  • Klass 3: Alla viltarter, minus alla som ingår i klass 2 och säl, rådjur, järv, lodjur samt bäver.
  • Klass 4: Vildkanin, iller, frett, mård, mink, björktrast, hermelin, vessla, ekorre, lämmel, råtta, mullvad, bisam, mus, havstrut, gråtrut, silltrut, fiskmås, pilfink, sothöna, ripa, järpe, fasan, rapphöna, duva, kråka, råka, skata, kaja, nötskrika, koltrast, stare, gråsparv och skrattmås.

Design på geväret

Något annat som dikterar vilket jaktvapen du bör ha är designen på geväret. Ditt vapen ska inte vara för tungt och det ska ha en design som passar dig och din skjutstil. Vissa gillar tumhålskolv medan vissa avskyr det, vissa vill ha ett tyngre gevär med lite tyngre kaliber medan andra vill ha ett lättare med mindre kaliber i samma klass.

Det gäller att testa sig fram och känna på många olika jaktgevär innan du bestämmer dig för vad som är bäst för just dig, eftersom det varierar.

Vapendelar & vapentillbehör

Om det skulle vara så att någon del av ditt vapen inte känns rätt så kan man alltid köpa till externa vapendelar och vapentillbehör.

En vanlig vapendel som väldigt många köper till i efterhand är en kolvkamshöjare. Det beror på att kolven på gevären inte är anpassade till varje skytt, men eftersom att alla är byggd olika så kommer inte gevären vara ”one size fits all”. Därför kan man köpa till en kolvkamshöjare för att höja nivån på kolven om så behövs.

Vanliga frågor om jaktvapen

Hur ansöker man om licens för jaktvapen i Sverige?

För att ansöka om vapenlicens för att få inneha ett jaktvapen i Sverige så kontaktar du polisen. Då kommer de att göra en lämplighetskontroll, se till att du är över 18 och kolla så att du har tagit jägarexamen. De kommer även att se till så att du bara köper vapen som är lämpliga för jaktändamål samt att du inte köper för många jaktvapen.

Hur förvarar man ett jaktvapen?

När ditt skjutvapen inte används så måste du förvara den i ett vapenskåp som uppfyller kraven för: SS 3492 eller SSF 3492. Ett skåp som är godkänt har en dekal inuti med texten SS 3492/SSF3492.

När du ansöker om ditt vapenlicens så kommer du behöva ange hur och vart dina vapen ska förvaras när de inte används.

Hur gör man vapenvård?

Vi har en komplett guide på hur man gör vapenvård på både kulgevär och hagelgevär. Guiden är enkel att följa och går igenom steg för steg hur du rengör ditt jaktvapen.

Rulla till toppen