Rävjakt i Sverige – jakttider, regler och jakttips

allt om rävjakt

I Sverige har vi två olika sorters räv, rödräv och fjällräv. Men eftersom att det är förbjudet att jaga fjällräv så är det jakt på rödräv som vi kommer att diskutera här. Nu för tiden så jagar men egentligen bara rödräv av två olika anledningar: för nöjets skull eller i viltvårdande syfte.

Rävjakten är väldigt rolig, främst för att det är ett sånt häftigt djur man jagar. Syftet med att jaga dem i viltvårdande syfte är att förbättra småvilt- och rådjursstammarna.

Enligt statistik från viltdata.se så har det skjutits strax under 60 000 rävar varje år under de senaste åren.

Jakttider rävjakt

Du som ska jaga räv behöver veta om vilka tider på året det är tillåtet. Vilka jakttider för rödräv som gäller varierar beroende på vilket län du bor i.

  • från och med 1 augusti till och med 28 februari i Blekinge, Halland och Skåne
  • från och med 1 augusti till och med 15 mars gäller för: Gotland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland
  • från och med 1 augusti till och med 31 mars gäller för: Gävleborg, Värmland, Örebro och Dalarna (förutom Älvdalens kommun)
  • från och med 1 augusti till och med 15 april gäller för: Jämtland, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Älvdalens kommun (ligger i Dalarna)

Om man vill bedriva rävjakt med hund så är det tillåtet från och med 21 augusti till och med 28 februari (29 februari under skottår).

När på dygnet får man jaga rödräv?

Till skillnad från när man jagar många andra arter av vilt så finns det inga regler för när man får jaga rödräv. Jakt på rödräv är tillåtet alla tider på dygnet, så länge det är under jakttiden för ditt län.

Regler och tillstånd för rävjakt

För att undvika juridiska problem, och för att rävjakten ska bli så säker och etisk som möjligt så finns det en del regler som du måste ta hänsyn till.

Fällor för räv

Sedan 1991 så är det förbjudet av använda rävsaxar inom alla EU-länder på grund av djurskyddsskäl. Istället så ersattes de av fotsnaror.

I de norrländska länen (Jämtland, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland) så är det tillåtet att bedriva rävfångst vintertid med hjälp av en fotsnara. Dock så krävs det att du har en utbildning i att använda dessa, samt att du måste ha jägarexamen.

Jakträtt på marken

Precis som med alla andra former av jakt så måste du ha jakträtt på marken för att få bedriva rävjakt där. I regel så har man jakträtt på marken som man äger, men den kan ”lånas ut” till någon annan. För att ha jakträtt behöver du därför antingen:

  • äga marken själv
  • ha ett (muntligt eller skriftligt) avtal med markägaren
  • vara medlem i ett jaktlag som har jakträtt på det området

Alltså är det strängt förbjudet jaga räv (eller annat vilt) på en mark du inte har jakträtt på.

Man får endast bedriva rävjakt på rödräv

Som tidigare nämnt så finns det två typer av räv i Sverige: fjällräv och rödräv. Det är förbjudet att jaga och skjuta fjällräv, men jakt på rödräv är tillåten.

Rödräven är det som vi i folkmun kallar för ”vanlig räv” eller det vi oftast pratar om när vi bara säger ”räv”.

Rödräven är långsmal, har stora öron, lång svans och en spetsig nos framtill. Deras päls är oftast brunröd ovanpå och gråvit undertill.

Hur jagar man räv?

hur jagar man rödräv

Rävjakt bedrivs i många olika former. Vilken som passar bäst och är mest effektiv beror på vart du jagar och vad du tycker är roligast. Den mest populäraste jaktformen för jakt på rödräv är vakjakt på åtel. Men alla de olika jaktformerna som används för att jaga rödräv är:

  • Vakjakt på åtel (åteljakt)
  • Lockjakt
  • Grytjakt
  • Drevjakt

Vakjakt på åtel (åteljakt)

Som sagt, den vanligaste typen av rävjakt. Vakjakt på åtel fungerar som så att du placerar ut föda till räven på åteln innan jakten börjar, sedan väntar du tills det kommer en räv till födan för att kunna skjuta den. Antingen använder man ett kulvapen och skjuter på avstånd, eller så kommer man närmre inpå och använder ett hagelgevär.

Du som skytt sitter i ett täckt utrymme som har en skjutöppning. Optimalt är den byggd på så sätt att det inte går att se bössmynningen.

Vakjakt på åtel kallas även för åteljakt.

Lockjakt – populär rävjakt

Ett annat populärt sätt att bedriva rävjakt på är via lockjakt. Namnet avslöjar egentligen hela hemligheten med jakten. Du använder en rockpipa för att göra ett ljud som lockar räven till dig. För just rävjakt använder man ett ljud som låter som rävens bytesdjur. När rävarna hör detta kommer de förhoppningsvis att komma och kolla om det finns mat där.

För lockjakten är det väldigt viktigt att du sitter gömd bra och att du inte låter räven få nån vittring av dig.

Grytjakt

Grytjakt kräver att du har en duktig grythund tillgänglig som kan tvinga ut räven ur grytet. När den kommer ut därifrån så har du ett perfekt läge att skjuta. De vanligaste hundraserna för grytjakt är:

  • Tysk Jaktterrier
  • Borderterrier
  • Jack Russel Terrier
  • Parson Russell Terrier
  • Släthårig Foxterrier

Drevjakt på räv

De flesta djuren går att jaga med drevjakt och det är en populär jaktform på i princip allt vilt där det fungerar. Drevjakt är roligt, spännande och fartfyllt. Tanken bakom drevjakt är att hunden driver räven mot dig som passkytt och du skjuter den när den passerar dig.

Drevjakt som bedrivs på småvilt (t.ex. räv), istället för klövvilt, kallas för klappjakt.

Jakttips för rävjakt

Likt andra typer av jakt så krävs det onekligen att man har tur. Vissa dagar vill viltet bara inte visa sig och man kan inte alltid göra något åt det. Men det finns alltid saker man kan göra för att öka chanserna att få skjuta något. Därför kommer vi att dela med oss av våra bästa jakttips för räv.

Låt inte räven få vittring av dig

Räven förlitar sig mycket på dess luktsinne, om räven får vittring av dig så är det nästintill garanterat att du inte kommer att få se den. Därför blir vindriktningen en av de absolut viktigaste sakerna under rävjakten – oavsett hur du jagar.

Våra bästa tips för att räven inte ska få vittring av dig är:

  • ställ dig så att vinden blåser mot ditt ansikte, inte mot ryggen.
  • kolla alltid vindriktningen innan du börjar jaga.
  • använd neutrala och luktfria tvättmedel till jaktkläderna.
  • tvätta händerna och utrustningen med doftfria våtservetter.
  • förvara dina jaktkläder utomhus och inte bland vardagskläder.

Skjut inte om du är osäker

En av de viktigaste sakerna för en jägare att ha koll på är när man ska skjuta och inte. Många missar sin chans för att de skjuter för tidigt – eller för sent. Ännu sämre är jägare som slänger iväg ett chansskott bara för att få skjuta, men istället skadeskjuter räven. Om du känner dig osäker så är det alltid bättre att låten räven springa vidare, du kommer alltid att få fler chanser.

Med tanken på hur liten och snabb räven är så är det inte alltid lätt att få ett bra skottläge, samt att de är svåra att göra eftersök på. För att få så bra skottläge som möjligt bör du:

  • vänta tills räven står stilla eller rör sig väldigt långsamt.
  • gör något form av lockljud för att få den att stanna till.
  • använd något form av skjutstöd om du känner dig osäker.

Utrustning till rävjakt

För att din rävjakt ska bli så effektiv som möjligt så är det viktigt att du har med dig rätt utrustning. Oftast så tar rävjakt en hel del timmar och du kommer att tacka dig själv om du valde utrustning som gör det så behagligt som möjligt.

Kikarsikten

Eftersom rävjakt pågår under de mörkare tiderna på dygnet så är det viktigt med ett kikarsikte som har bra ljusinsläpp. Många föredrar även att ha belysta kikarsikten under rävjakten eftersom det hjälper med träffsäkerheten då det är mörkare ute.

Våra mest populära belysta kikarsikten till rävjakt är:

Lockpipor för rävjakt

En av de mest populära jaktformerna på räv är lockjakt. Lockjakt på räv är ett roligt sätt att jaga på och är en mer aktiv jakt än till exempel åteljakt. Det viktigaste under lockjakten är såklart att du har en bra lockpipa.

Oftast vill man ha mer än en lockpipa med sig ut för att kunna variera om det är så att en av dina lockpipor inte fungerar just den dagen.

De mest populära lockpiporna för rävjakt hos oss är:

Vanliga frågor om rävjakt

Fler jaktformer

jaktformer björnjakt

BJÖRNJAKT

jaktformer harjakt

HARJAKT

jaktformer älgjakt

ÄLGJAKT

Rulla till toppen